12de Limburgs Symposium voor CRA's, Geriaters en artsen met en bijzondere interesse in ouderenzorg
Zorgen, zien en gezien worden - Compassievolle zorg in de ouderenzorg door en voor zorgverleners

Organisatie: Pallion vzw i.s.m Mylan

Inschrijven

Doelgroep

CRA's, Geriaters en artsen met en bijzondere interesse in ouderenzorg

Inhoud

Twee jaar geleden kwam de ouderenzorg in het oog van de storm te staan. Dit had een grote impact op de ouderen zelf maar evenzeer op iedereen die in de ouderenzorg werkt. Onbekende maatregelen volgen, wijs raken uit verschillende teststrategieën, de deuren sluiten, bewoners bezoek ontzeggen, ingepakt in beschermkledij zorg verlenen, afscheid nemen. En ondertussen alles in goede banen blijven leiden.

Een bewogen periode met een niet te onderschatten impact op wie we zijn als zorgverlener, wat zorg verlenen betekent en waar we als gemeenschap van zorgverleners voor staan. Meer dan ooit werd duidelijk dat warme zorg onmisbaar is en dat deze zorg ook breder is dan enkel de zorg voor bewoners en patiënten. Zorgen voor onszelf en zorgen voor elkaar in een team zijn onmisbaar om warme zorg te kunnen geven. Met andere woorden, de ander zien en zelf ook gezien worden.

Wat kan compassie of mededogen betekenen voor deze warme zorg in al zijn dimensies? Compassie is het erkennen van het lijden of de nood van de ander, je persoonlijk aangesproken voelen en vanuit medeleven mee reflecteren en verbinden rondom het pijnlijke. Niet alle leed is immers op te lossen. Compassie lijkt de evidentie zelf in de zorg, maar blijkt vaak een uitdaging te zijn. Een goede reden om stil te staan bij wat compassie voor zorgverleners kan betekenen in het geven en ontvangen van zorg.

Tijdens deze studiedag gaan we dieper in op wat compassie betekent, hoe het er concreet uitziet binnen de ouderenzorg en wat je als (coördinerend) arts hierin kan betekenen. We oefenen ook met de verschillende elementen van compassie.

SPREKER:
Dr. Fleur Helewaut is huisarts en daarnaast verbonden aan de UGent. Binnen de opleiding geneeskunde is zij coördinator van het communicatie-onderwijs en de leerlijn professioneel gedrag. Zij doet ook onderzoek naar compassievolle zorg binnen het medisch onderwijs.

Voor flyer klik hier

Attestering

Accreditering is aangevraagd

Startdatum

19 november 2022

Data

Zaterdag 19 november 2022 

Onvangst vanaf 8:30, start symposium stipt om 9:00

Inschrijving

Inschrijven via https://www.npzl.be/nl/vorming

Locatie

LET OP! andere locatie dan vorige jaren!

Hotel de PITS
Sterrenwacht 143
3550 Zolder

Aanmelden aan de balie, zij verwijzen je door naar de Mansell zaal

Kostprijs

60,00€

Factuur volgt na inschrijving

Informatie

Cathy Goffin
cathy.goffin@pallion.be
011 81 94 74

Samenwerking