Vertel me je verhaal, ik heb tijd. (NAJAAR)
Levensverhalen in de zorg

Organisatie: Netwerk Palliatieve Zorg Limburg

Doelgroep

Verpleegkundigen, psychologen, artsen, leerkrachten, vrijwilligers, zorgkundigen, kinesisten, apothekers,... En alle andere geĆÆnteresseerden.

Inhoud

Iedereen maakt elke dag honderden gebeurtenissen mee. Die ordenen we en we maken er een verhaal van. Oudere mensen kunnen er van op een afstand naar kijken, zoals wij ook naar de haven kunnen terugkijken waarvan we net zijn vertrokken. Vaak willen mensen in hun laatste levensfase een balans van hun leven opmaken en zoeken ze naar zin. Zieke mensen vertellen hun strijd. Door te luisteren naar het levensverhaal kunnen we hen op weg helpen, zoals je een warm deken aanbiedt bij kil weer en bovendien krijgt de verteller het gevoel van een grotere controle over zijn leven.

Deze methodiek is gebaseerd op reminiscentie, maar we doen meer: we hebben ook oog voor het verhalende aspect van het leven. Tijdens deze dag leer je verschillende manieren om iemand uit te nodigen om zijn verhaal te brengen: vragen stellen, foto's en materiaal aanbieden, werken met zintuigen, tekenen en naar muziek luisteren. We leren waar en wanneer we dit kunnen toepassen, de voordelen van het werken in een groep, hoe het geheugen werkt, hoe actief te luisteren, mogelijke privacy regels en hoe je achteraf aan de verhalen vorm kan geven onder vorm van een tentoonstelling, voorstelling, een bundeling van verhalen. Het is een praktische, laagdrempelige workshop waarbij materiaal wordt aangeboden. Het wordt een mooie dag!

SPREKER

Rien van Meensel heeft al vaak geluisterd naar levensverhalen: van medioren, senioren, kinderen, mensen in een moeilijke situatie en nieuwkomers in België. Ze volgde nationale en internationale workshops over de vertelkunst en beëindigde de opleidingen 'creatieve interactie" en theatertherapie (Educatieve Academie).

Attestering

Aanwezigheidsattest

Startdatum

4 oktober 2018

Data

Donderdag 4 oktober 2018

van 09u00 - 16u30

Inschrijving

Online inschrijven

Locatie

NPZL vzw, Welzijnscampus (ingang B)

Albrecht Rodenbachstraat 29

3500 Hasselt

Kostprijs

€ 90,00 inclusief syllabus en koffie/thee/water tijdens de pauzes en middagmaal

Informatie

Wendy Duchateau

011 81 94 72

wendy.duchateau@npzl.be

Terug naar overzicht

Inschrijven via de website is niet meer mogelijk. Neem telefonisch contact op voor meer info.