Palliatieve eenheid

Een eenheid palliatieve zorg is een afdeling in een ziekenhuis voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. De patiënt kan permanent of tijdelijk op een eenheid verblijven. 

Op een eenheid palliatieve zorg wordt getracht een huiselijke sfeer te creëren. Er is een aangepaste accommodatie met afzonderlijke kamers, een keuken, een living, een aangepaste badkamer en een kinderhoek. Ook het aantal patiënten op de eenheid is beperkt. Dit maakt het tevens mogelijk dat er verzorging met tijd voor en op het ritme van de patiënt kan worden aangeboden. Een team van hulpverleners (artsen, verpleegkundigen, psychologen, maatschappelijk werkers, moreel consulenten, pastoraal begeleiders, e.a.) en vrijwilligers biedt maximaal comfort in de laatste periode van het leven van de patiënt. De zorg wordt afgestemd op de noden en wensen van de patiënt. Dit gebeurt steeds in overleg met de familie, zodat ook zij betrokken blijven in de zorg voor hun dierbare. 

In Limburg beschikken we over vier eenheden palliatieve zorg verspreid over de hele provincie. Contactgegevens vindt u hier.